TERUGBLIK TAPTOE

Iets minder dan een maand geleden vond Taptoe Vlissingen plaats (8 juni). Hierbij een terugblik op deze dag met de ervaringen van Patricia van den Berge, filmpjes en foto’s gemaakt voor Rhémond Bukkens en nog meer foto’s gemaakt door Frans Boogaard en Désirée Godart.

FAMILY MATTERS

Donderdag 07 Juni 2018

Jacco heeft de muziek, van het eerste deel voor onze nieuwe show, op de Deltaband-app. gezet. Ik zet de MP3 aan en het klinkt lekker, leuke muziek, tot het derde nummer…

“Dochters” van Marco Borsato.

Als er één nummer is waarbij ik erg emotioneel wordt, is het wel dat nummer! Wat Nu?! Ik mag wel een pak zakdoeken meenemen naar elke repetitie dat we dat gaan spelen. Maar het viel gelukkig erg mee, ik heb geen traantje hoeven laten tijdens de repetities, totdat…

Zondag 12 Mei 2019 Taptoe Empel

Nadat we ons omgekleed hebben, stellen we nog even op, in concertopstelling, om in te spelen; begin van de show. Al gauw kom je bij liedje nummer 3…

Zondag 12 Mei, moet u weten, was het Moederdag èn de allereerste keer voor mijn dochter dat ze mee mocht doen met de Deltaband… voelen jullie ‘m aankomen? Nou, ik dus niet op dat moment, maar ze kwamen wel! Ik stond daar met een enorme brok in mijn keel, vochtige ogen en heul erg trots te wezen.

Mijn meissie, wat heeft ze het goed gedaan…

12 Mei was voor de gehele Deltaband de eerste keer dat we de nieuwe show gelopen hebben, onze Try Out. Èn voor een eerste keer, ging die helemaal zo slecht nog niet! Het publiek was enthousiast en dat is waar je het uiteindelijk allemaal voor doet!

Zaterdag 08 Juni 2019 Taptoe Vlissingen

DE PREMIÈRE

Als ik in de ochtend wakker wordt, stormt en regent het buiten enorm. De voorspellingen van deze dag geven weer dat de regen zal gaan verdwijnen en de wind iets in vaart zal afnemen.

In de middag heeft de Deltaband nog een optreden gepland staan voor de Veteranen dag, die in Middelburg gevierd wordt. Aldaar, een aangepast schema i.v.m. het weer. We houden het gelukkig droog èn er waait tijdens het defilé door de binnenstad, maar 1 pet af.

Na ons omgekleed te hebben, komen we aan op het Bellamypark in Vlissingen, waar vanavond de Taptoe zal gaan plaatsvinden.

Het is nog steeds droog, het zonnetje maakt de temperatuur aangenaam, maar de wind…

Er komen vragen binnen van collega-muzikanten en tribune-kaart-bezitters of dat de taptoe toch wel door zal gaan vanavond. De organisatie kijkt elkaar diep in de ogen en er is eigenlijk maar één antwoord; JA, het gaat gewoon door!

18:00 uur hijsen we ons in het uniform, worden er haren gevlochten, naar elastieken gezocht voor de poeties, zoeken naar de juiste pet, baretten goed gezet met de bijbehorende pluimpjes (die pluimpjes was nog wel even een dingetje, want tot twee dagen geleden stonden deze nog op als “vermist”), instrumenten gepoetst en gestemd, mars-/showboekjes afgeven bij onze korpsbegeleider, etc.

En de vraag; wel of niet over de Boulevard richting Taptoe-terrein, wordt ook definitief beantwoordt met een NEE, er staat gewoon te veel wind. We gaan voor een aangepaste route.

18:30 uur volgt de gezamenlijke repetitie op de Oude Markt van de finale-muziek, “Million Dreams”.

Onze dank gaat uit naar Dick Broers, die dit mooie stuk voor ons geschreven heeft, hij heeft hierbij speciaal aan onze sax-sectie gedacht! Voor hen heeft hij het wat spannender gemaakt. (Zij zouden anders alleen maar lange noten spelen en dat zou hun kwaliteiten niet ten goede komen.) Dick, nogmaals dank!

De Jeugd-Deltaband maakt van dit moment even gebruik om ook iemand te bedanken (zij spelen het finale-stuk niet mee, dus blijven in de omkleedruimte).

Zij hebben namelijk vanavond nieuwe T-shirts gekregen!

Onze dank gaat uit naar Chantal Berendsen & Corrie Berger voor de sponsoring!

19:00 uur vertrek van de korpsen via aangepaste route door de binnenstad, richting Bellamypark.

De Jeugd-Deltaband loopt tussen de grote broers en zussen, best spannend, want er zijn vier nieuwe leden bij! Het wordt ze ook nog eens lastig gemaakt, doordat de Deltaband “Good God” inzet en dat is best een lastig tempo om op te marcheren! Maar we hebben het Taptoe-terrein zonder kleerscheuren gehaald, op een wederom afgewaaide pet na dan…

19:30 uur wordt de Taptoe geopend door korpsgast Floraband uit Rijnsburg.

En dan is het de beurt aan onze eigen Jeugd-Deltaband!

Na weken hard oefenen, hebben ze er heel veel zin in en zijn er klaar voor! Onder leiding van Chiel marcheren zij het Taptoe-terrein op. Omdat ze met niet zoveel zijn èn er vier nieuwe leden bij hebben, hebben ze ervoor gekozen om geen choreografische show neer te zetten, maar stilstaand hun kunstje ten gehore te brengen. En dat hebben ze prima gedaan, zoals onze voorzitter Jack ook al zei; Chapeau!

Onder het applaus van het publiek, marcheren zij weer af en maakt het volgende korps, Juliana Middelburg, zich klaar voor haar optreden.

Eerlijk is eerlijk, ik ben persoonlijk niet zo’n fan van Drum & Bugle-corpsen, máár Juliana’s uitvoering van ‘The Sound of Silence’, vind ik echt fantastisch! Heel erg mooi.

Juliana, bedankt weer voor jullie deelname aan de Taptoe!

En dan,

Met “Top Malo” (excuses voor diegene die dit geen leuke mars vinden, jullie hebben het aan mij te danken dat we dit spelen…) komt de Deltaband het Taptoe-terrein opgelopen. Het terrein is iets kleiner dan de afmetingen waarop de show eigenlijk geschreven is, dus we zullen een beetje moeten improviseren.

Ondanks dat we Top Malo als opmars aan mij te danken hebben, ben ik steeds kwijt waar we nou eigenlijk zijn in de muziek, misschien toch een beetje zenuwen…? De vier klappen van de Grote Trom, kwamen ook iets eerder dan verwacht, ontdekt je plekje (H1-45) en dan HALT.

Oké, we staan klaar en worden aangekondigd als de Grootste Familie van Vlissingen!

En ja, het is maar een speakertekst, maar ook in de Deltaband-familie wordt gelachen, gehuild, geruzied en weer goed gemaakt.

1-2-3-4, en we zijn los!

Mocht u misschien gezien hebben dat er net na de opening van de show, een zekere trompettist van de éne kant van het veld, naar de andere kant van het veld loopt;

Nee, ik loop niet verkeerd, het is van te voren zo bedacht!

Na deze move, heb ik de rust weer terug gevonden en krijg ik het idee dat het best lekker loopt eigenlijk!

Aan het publiek te merken ook wel, denk ik, want er wordt na het eerste deel goed geapplaudisseerd.

Het tweede deel van de show wordt ingezet en jawel, daar gaat ‘ie weer; “De Pet”, drie maal is scheepsrecht zeggen ze wel eens…

Aan het einde hiervan is het applaus nog luider, wat mij bijna kippenvel oplevert zeg!

Deel drie ging ook zo verkeerd nog niet, om vervolgens onder luid applaus het Taptoe-terrein te verlaten.

Het zit erop en iedereen is blij!

Na de Deltaband betreed Excelsior uit Renkum het Taptoe-terrein, weliswaar zonder hoofddeksels…, iets met wind.

Ik heb daar niet zo heel veel van meegekregen, want ik had zo’n vreselijke dorst, dat ik even de kroeg ben ingedoken, voor een glaasje prik.

Maar ik geloof dat ook het publiek genoten heeft van dit korps.

Excelsior, bedankt voor jullie deelname aan de taptoe!

De Floraband uit Rijnsburg laat als laatste korps zien èn horen wat zij kunnen en ze zijn niet voor niets Wereld Kampioen op de mars geworden tijdens WMC 2017. De nieuwe tambour-maître, doet niet onder aan zijn voorganger Chris, ziet er goed uit!

Floraband, ook jullie bedankt voor de deelname aan de Taptoe!

Dan volgt nog de finale met alle korpsen.

Million Dreams, Wilhelmus en het Taptoe-signaal klinken over het plein èn jawel, dit keer vliegt hij niet over het plein, maar “De Pet” waait voor de laatste keer af, nu had ze ‘m nog weten op te vangen, maar misschien is het een idee om voor Nicky naar een kleinere pet op zoek te gaan…

De korpsen nemen nog een laatste applaus in ontvangst en dan zit deze editie van Taptoe Vlissingen er ook weer op.

Een groot deel van de ‘Familie’ doet nog een drankje in de kroeg en sommige zien het best nog laat worden.

Zelfs mijn eigen dochter…

En dan nog een laatste ding en dan bent u echt van mij af;

Zo’n Taptoe organiseren, daar komt een hoop kijken, dat moet je niet onderschatten!

Je hebt mensen nodig die het organiseren;

Pascal, Jack, Marissa en Chiel, bedankt!

Je hebt iemand nodig die niet verlegen is en alles even lekker aan elkaar praat, Edwin Baars is zo iemand! De mensen die ervoor zorgen dat hij ook te horen is, Rob en Bob van het geluid.

Op het Taptoe-terrein zelf en eromheen moet ook alles gesmeerd verlopen, zo heb je Louis de floormanager, Ben die de logistieke transport regelt, mensen bij op- en afmars, korpsbegeleiders en verkeersbegeleiders; Ko, Leo, Saskia, Theo, Koos.

Marianne van de kaartverkoop voor de tribune.

Rhémond die een mooi plekje gevonden had om de taptoe te filmen en foto’s te maken van bovenaf. Eigenlijk was hij ook korpsbegeleider, maar dat werd wat lastig vanaf zijn positie.

De mama’s Jolinda, Tanja, Chantal en Mariëlle die in de omkleedruimte helpen met het omkleden bij de Jeugd.

De mama’s Corrita en Monique die zo lief zijn geweest om onze trouwe fan Herman op te halen en weer thuis te brengen.

Kortom, je hebt een hoop vrijwilligers nodig om van zo’n evenement een succes te maken. Misschien ben ik nog mensen vergeten te noemen, dan spijt me dat heel erg.

Ik wil alle vrijwilligers en leden van de Deltaband, namens de organisatie en het DC heel hartelijk bedanken.

BEDANKT!

Liefs, Patricia van den Berge

Jeugd Deltaband
Deltaband
Juliana Middelburg
Excelsior Renkum
Floraband Rijnsburg

Klik hier voor alle foto’s.