TERUGBLIK ALKMAAR

TAPTOE ALKMAAR

Had ik u al eens vertelt over de Deltaband-Chickiesss?

Nou, de Deltaband-Chickiesss zijn alle meisjes/vrouwen binnen de Deltaband.

Zaterdag 14 September

Vandaag vertrek ik iets eerder richting het Zaaltje. Er moeten nog een aantal witte broeken onder diverse uniformen gehangen worden; een aantal chickiesss (Astrid, Carlien, Elze, Nicky, Patricia en ondergetekende) zijn zo lief geweest er een aantal te wassen. Na het optreden van vorige week, iets met heel veel regen, zagen de broeken er niet meer uit.

Nadat alle uniformen weer compleet zijn, op twee raadseltjes na dan, vertrekken we iets ná tienen (de bedoeling was om 10:00 uur te vertrekken) in noordelijke richting.

Op naar Alkmaar!

Vandaag zijn niet alle Deltaband-Chickiesss aanwezig. Miranda & Michelle (zij doen normaal gesproken de witte broeken wassen) zijn lekker op vakantie en Elze is ook verhinderd.

De meeste dames zitten achterin de bus, tussen The Boys (middenstuk bus) en The Big Five (achterbank).

Carlien verzameld de licht-alcoholische versnaperingen (voor de terugreis), om ze in de koelkast te zetten, voorin de bus.

Ik vermoed dat de dames veel dorst denken te hebben op de terugreis, want de koelkast is gelijk vol!

Traditie is dat er een chickie een eigen gemaakt baksel meeneemt. Deze keer is het de beurt aan Rianca! Zij heeft een heerlijke appel-kaneel-cake gemaakt! Onder het genot van een kopje thee of koffie, wordt deze genuttigd.

Arco, onze nieuwe barritonist, gaat ook mee! Hij doet de optredens nog niet mee, maar hij heeft de tip gekregen om mee te gaan, want het optreden in Alkmaar is altijd wel een leuke.

Al gauw belandt Arco op de stoel naast Carlien, want deze plaats is nog vrij!

Normaal gesproken zit Marissa naast Carlien, maar omdat Walter (Carlien’s grote liefde) mee is, heeft Marissa plaats gemaakt.

Echter, dit had niet gehoeven, want Walter heeft zich bij de achterbank-hoede gevoegd. Hij zal wel gedacht hebben, ik ga wel lekker bij de mannen zitten i.p.v. tussen dat gekakel van die meiden.

Nou is Carlien een beetje nieuwsgierig ingesteld (op een positieve manier hoor), dus die maakt gelijk van de gelegenheid gebruik om alles over Arco aan de weet te komen…

Er wordt bijgepraat over net gevierde vakanties (Griekenland was populair deze zomer) en over het werk (onder de chickiesss bevinden zich bijvoorbeeld drie juffen, dus die hebben altijd wel stof voor een gesprek).

Eigenlijk zijn de Deltaband-chickiesss heel divers; de drie juffen dus, een scholier, een paar verpleegkundigen/verzorgenden, een keuringsarts/lifestylecoach, een anastesist (èn sportcoach), een diëtiste, een kapster, een mode-adviseur, een makelaar, een baby- en kindgebarentolk èn er is er zelfs eentje die hele lekkere visjes bakken kan…

Maar goed, ik dwaal weer af…

Op een hoop geklets of juist niet, gekolf (ja, er wordt zelfs gekolfd!), geadviseer (zie hierboven de verschillende beroepen), gesnoep e.d. na dan, wordt er ook altijd wel een spelletje gedaan. Namelijk: ’30 Seconds’

Kent u dat?

Fantastisch op feestjes en partijen. Of in de bus!

De spelers vormen teams. Een van de spelers probeert binnen 30 seconden (Dàt is zo voorbij, kan ik u zeggen! Bij andere teams duren die 30 seconden altijd veel langer.) zoveel mogelijk begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen (plaatsnamen, artiesten, designers, sporters, e.d.) de teamgenoten raden, des te meer punten je verdient.

Is zo gemakkelijk nog niet hoor… Ik trek altijd het verkeerde kaartje namelijk.

Het is nog lastiger als er iemand aan je haren zit te trekken! Nee, dat hoort niet bij het spelletje, maar moet wel gebeuren voor het optreden. De haren van de chickiesss gaan allemaal in een vlecht (tenzij je kort haar hebt natuurlijk) en Rianca (de kapster) begint altijd in de bus al met vlechten. Na drie chickiesss gedaan te hebben zijn we al op plaats van bestemming, maar is niet erg, want er is nog genoeg tijd om de andere chickiesss te vlechten.

Het optreden in Alkmaar bestaat uit twee onderdelen; in de middag een streetparade en in de avond een taptoe.

Omdat Dies, onze buschauffeur, zich aan de rijtijdenwet moet houden (de bus moet minimaal 9 uur stilstaan), zijn we vanochtend op tijd vertrokken, maar houd wel in dat we wat vrije tijd hebben. Nou, ik kan u vertellen, om in Alkmaar vrije tijd door te moeten brengen, is geen straf. Ik vind het een hele leuke stad. Leuke winkeltjes, terrasjes, straatjes, grachtjes…

In de bus is al een boodschappenlijstje opgesteld, rode worst met witte stippen (TIP: hiervan mag je zoveel eten als je wilt, word je niet dik van!), een zonnebril, een plantenspuit, schoenen en er moet nog een bon ingeleverd worden bij de Bodyshop.

Op de worst en de plantenspuit na, is het allemaal gelukt! Twee paar nieuwe schoenen zelfs, en niet eens voor mij! Bijna drie paar, want Marissa werd op slag verlieft op een paar kinderschoenen….

Na deze aankopen is er nog genoeg tijd om op een terrasje nog een drankje te doen. Rianca maakt gelijk van de gelegenheid gebruik om de laatste haren te voorzien van een mooie vlecht.

Om drie uur moeten we klaarstaan in uniform, de instrumenten worden opgewarmd (en wijzelf ook, het is +20 Graden) en gestemt en dan kan de streetparade beginnen. Na een ronde door het centrum, komen we aan op Het Waagplein, waar de deelnemende korpsen zich aan het publiek zullen voorstellen. DeltaQueen en Une Belle Histoire (f avoriet bij verschillennde chickiesss) worden ten gehoren gebracht.

En dan terug naar De Eenhoorn (omkleedruimte) om onze gewone kleding weer aan te doen.

Want we gaan eten!

Bijna àlle chickiesss (Astrid gaat gezellig met Justin naar hun favoriete shoarma-tentje) gaan naar Proeflokaal Bregje.

Bij Bregje in Alkmaar kun je lekker eten voor een vaste prijs. Je eet een drie-gangen-menu voor 16,50 EURO. Waarom zou je zelf koken? Reserveren is aan te raden!

Zo, even reclame gemaakt voor Bregje!

De reservering heeft Carlien dus ook al op tijd voor ons gedaan! We hebben The Boys ook op een idee gebracht, zij hebben ook een tafeltje gereserveerd….

We zitten in de eerste shift van 17:00 tot 19:30 uur. Dat komt mooi uit!

17:00 uur hebben we gehaald, we zijn er volgens sommige chickiesss ook wel heel hard naartoe gelopen. We waren zelfs eerder dan The Boys…

Omdat wij vooraf al op de kaart gekeken hebben, kunnen we direct bestellen, scheelt weer tijd, want we hebben een strak tijdschema.

Er wordt divers besteld, maar het Vegetarisch trio vooraf is populair. Ikzelf heb gekozen voor Trio van vis, daarna de Eendenborst en als dessert een Sgroppino.

We zijn ruim op tijd klaar met eten, Bregje wist dat we ietsje haast hadden.

Op weg terug naar de Eenhoorn (toch ook weer in redelijk hoog tempo), passeren we een terras, waar gedacht wordt dat we van een wandelclub zijn…, bijna goed!

19:30 uur klaar in uniform voor vertrek richting Waagplein voor de Taptoe.

Daar aangekomen worden nogmaals de instrumenten gestemd. Dit geeft lichte paniek bij Rianca, want haar piccolo wil maar niet stemmen. Blijkbaar is zij onderweg een kurkje uit en van de kleppen verloren. Wat nu?!  

Gelukkig hebben we Arco bij ons! Hij is zo lief om het op een lopen te zetten richting de Eenhoorn, om daar Rianca haar dwarsfluit op te halen.

Nicky en ondergetekende maken nog even een sanitaire stop (wij moeten nou eenmaal vaak plassen) bij een Grieks Restaurant en dan is het wachten tot we op mogen.

Als tweede korps mogen wij op.

De deelnemende korpsen aan de Taptoe zijn:

Van Limburg Stirumband Wezep

Trompetterkorps Alkmaar

Deltaband Vlissingen

Amigo Leiden

Als eerste korps is Van Limburg Stirumband, geloof ik…, ik was van plan wat aantekeningen te maken, maar ik heb nooit mijn telefoon bij me, als ik moet optreden.

Maar wat een mooie sound heeft dit korps zeg! Van hun show niet veel gezien helaas, want wij moeten inmiddels opstellen voor onze eigen show.

Opstellen in het Waag.

Klinkt wel vet hierbinnen, maar ze doen straks het licht uit…

Ik ben al onzeker als het gaat om mijn muziek lezen, want ik zie het niet meer zo goed en dan doen ze ook nog het licht uit!

(Het zal de leeftijd wel zijn, of niet, ik weet het niet, maar ik heb het lang genoeg uitgesteld nu, ik moet echt om een nieuwe bril!)

Of die onzekerheid doorslaat in het draaien van de show weet ik niet, maar wat gaat het slecht zeg! Nou ben ik best kritisch op mijzelf, mag u gerust weten, maar het viel zelfs Michel (onze Tambour Maître) op!

Gelukkig ging het alleen bij mij heel slecht, want ik hoorde veel leden zeggen dat het bij hen wel heel goed ging, beste versie tot nu toe. Valt weer mee dan!

Èn, aan het applaus te horen, was het publiek ook heel enthousiast!

Na ons kwam het Trompetterkorps. Ik speel zelf trompet, maar toch ben ik van dit korps niet zo’n fan. Dus heb ik daar niet zoveel van mee gekregen.

Als laatste korps kwam Amigo (wij hebben hen op het WMC 2017 verslagen; voor velen tot nu toe nog steeds een raadsel…). Zij presenteerden hun Coldplay-show. Leuke muziek, dus leuke show!

Samen met mijn poppedeintje (Ismay) kijk ik naar hun show. Het valt ons op dat er eigenlijk veel publiek staat te kijken! Aan het Waagplein stonden de mensen soms wel 5 rijen dik, het bruggetje verderop stond vol en aan de overkant van het water stonden ook nog heel veel mensen te kijken. Dat is ook wel erg leuk om te zien.

De finale!

Klinkt als een wedstrijd hè? Maar dat is het niet hoor! Toch, als ik mensen van buitenaf vertel dat we meedoen aan een Taptoe, krijg ik vaak de vraag wie of er gewonnen heeft. Zo grappig!

Wat niet zo grappig is, is dat die finale dus ook niet zo best ging bij mij. Wànt ik was ervan overtuigt dat de SCVK-varriant van Highland Cathedral èn het Wilhelmus in mijn marsboekje zaten, maar helaas, die zitten in mijn showboekje. Maar ja, gelukkig zijn dit de gezamelijke nummers, dus genoeg muzikanten die het wel gespeeld hebben.

Onder de klanken van ‘Une Belle Histoire’ verlaat de Deltaband het Waagplein en zetten koers richting omkleedruimte.

Omgekleed en ingepakt moeten we nog een klein half uurtje wachten op de bus.

The Boys rijden met Omri mee terug, want die is vanochtend met eigen vervoer naar Alkmaar gekomen. Omri speelt namelijk ook nog bij ‘Inter Scaldis Pipes and Drums’ en zij namen vanochtend deel aan een competitie in België.

Ook Dennis heeft speciaal vervoer vandaag, want hij moest gewoon werken. Theo Smeerdijk is zo lief geweest Dennis naar Alkmaar te brengen. Stiekem denk ik dat Theo dat niet zo erg vindt, want ook hij weet dat Taptoe Alkmaar een heel leuk optreden is… Dus wordt Dennis ook weer thuisgebracht door z’n privé-chauffeur.

En dan vertrekt de bus huiswaarts. Het is tevens de laatste busreis van Suus met de Deltaband, we zullen haar missen!

Mariëlle loopt naar de koelkast, om de melk die ze gekolft heeft, koel te zetten en keert vervolgens terug met een wel heel mooie fles rosé. Zonde om open te maken, maar hij is wel lekker! Ik trek een pak zoutjes open voor bij de borrel.

Omdat The Boys met Omri meerijden is het rustig in de bus. (Normaal gesproken luisteren we naar de muziek die uit Tim z’n luidspreker komt.)

Andrea heeft afgelopen week boodschappen gedaan in Duitsland (Andrea woont in Nijmegen, dus dan is Duitsland om de hoek) en heeft een bijzondere varriant op Couberg meegenomen. In mijn jonge jaren was Couberg mijn favoriete drankje, maar die tijd ligt al enige tijd achter mij, dus deze ronde sla ik even over!

Er wordt nog een flesje opengetrokken, maar die wordt niet meer door iedereen meegemaakt. Anne en Mariëlle hebben hun ogen eventjes gesloten.

Ismay heeft zich ook verplaatst naar een lege plek, om eens even lekker te gaan liggen en de ogen te sluiten, totdat haar rust verstoord wordt door grote vriend Chiel…

Rond de klok van 01:00 uur arriveren we weer bij het Zaaltje. Moe, maar voldaan vertrekt iedereen naar huis.

Het was een zonnige en gezellige dag!

Tot gauw!

Liefs, Patricia