NIEUWE TAMBOER-MAÎTRE

Even voorstellen

Mijn naam, dat is Jeffrey haha. Sinds mijn 8e ben ik lid van onze vereniging, hier ben ik begonnen bij de Jeugd Deltaband als slagwerker (tamboer). Dit is allemaal vrij vanzelfsprekend gegaan, omdat ik vroeger de CD van de Deltaband door papa af liet spelen, waarbij ik dan weer glunderend met pannendeksels door de kamer liep te kletteren. En ja hoor zo is mijn muziek avontuur begonnen bij de Jeugd Deltaband, hierbij heb ik in 2012 een overstap gemaakt van tamboer naar tamboermaitre.

Wat is het verschil? Eén woordje! Ik heb toentertijd een interne opleiding gekregen van de tamboermaitre van de Deltaband. Als tamboermaitre leid je alles tijdens een optreden in de juiste banen. Denk hierbij aan de route, het dirigeren van de muziek en ga zo maar door. Dit heb ik maar 1 jaar gedaan omdat wij binnen de Jeugd Deltaband hadden afgesproken om dit door diverse mensen te laten doen omdat er meerdere aanmeldingen waren. Zaterdag 2 juni 2012, ik vergeet het nooit meer. Wij hadden ons als jeugdband ingeschreven voor het Nederlands Kampioenschap Marswedstrijden, in Vlissingen wel te verstaan! Warm dat het deze dag was. liepen wij ons parcours met daarbij behorende muziek, en wat deden wij het goed allemaal! Zoals elk jaar valt er voor de tamboermaitre nog een extra prijs te behalen, namelijk de prijs voor de beste tamboermaitre van dat jaar, deze was tot nu toe bijna elk jaar voor de jongens uit Katwijk (DVS).En daar stonden we bij de finale uitreiking. Ik weet nog goed dat wij als band een prachtig resultaat behaalden en een welverdiende beker, geweldig! In de zon stonden we te wachten voor die ene prijs waar ik zo mijn best voor had gedaan, naast de inzet voor de hele band. Daar kwam de omoroep van de speaker: De prijs voor de beste tamboermaitre dit jaar gaat naar…. Het moment leek wel eeuwig te duren,en toen kwam het antwoord waar ik alleen maar over had kunnen dromen!

Jeffrey Smeerdijk, van de Jeugd-Deltaband uit Vlissingen. Mijn geluk kon niet meer op, dat wij met z’n allen een ontzettend mooie dag hebben mogen beleven die rijkelijk beloond werd. Goed ik merk dat ik afdwaal, voor u het weet ben ik aan het vertellen over alle snoepjes en cola die ik tot mij nam die zaterdag.

Een paar jaar later is mij gevraagd, of ik niet eens mee wou gaan kijken bij de repetitie van het leerlingenorkest. Dit was goed te combineren vanwege de verschillende repetitiedagen, en zowaar…. het beviel! Enige tijd heb ik daar diverse slagwerkinstrumenten bespeeld en erg veel geleerd,nootjes lezen kon ik al wel, maar dat er zoveel boven en onder de streep bestonden, daar was ik niet helemaal van op de hoogte..

Toen ik de leeftijd van 15 passeerde gebeurde het, ik mocht mee gaan repeteren met de Deltaband! Hierdoor , en ook vanwege mijn opleiding, had ik niet meer genoeg tijd voor het Leerlingorkest, waardoor ik heb besloten hiermee te stoppen. Ik keek altijd al uit naar de senioren, dit ook vooral omdat zowel mijn vader, zus, oom en tante bij de club speelden, later schoven mijn neef en nichtje ook nog aan. Tot op de dag van vandaag ben ik bij de Deltaband nog steeds actief lid, en neem ik bij de Jeugd Deltaband tegenwoordig de excercitie waar als instructeur. Sinds enkele jaren ben ik aangesteld als reserve tamboermaitre van de Deltaband, ik vond dit altijd erg leuk om te mogen uitvoeren.

Dit jaar kregen wij als club te horen dat Michel, de huidige tamboermaitre heeft aangegeven te willen stoppen met deze taak na bijna 10 trouwe dienstjaren.

De club moest dus opzoek naar een vervanger voor deze functie, en dat deden ze ook. Omdat ik al reserve maitre was zou het voor hand liggend zijn, dat ik de opvolger zou worden.

Binnen het slagwerk waren helaas een aantal mensen vertrokken, waardoor wij een magere bezetting over hielden. Dit betekende dat de club liever niet had, dat ik het zou gaan doen. Dan zouden we nog een slagwerker minder hebben.

De zoektocht naar een opvolger bleek minder makkelijk als gedacht, Vlissingen ligt nou eenmaal niet dichtbij vanuit centraal Nederland gezien. Vanuit de Jeugd Deltaband is er gelukkig voor ons, een tamboer overgekomen. Dit betekent dat wij weer een mannetje meer hadden, en binnen onze groep is er ook nog één iemand die de overstap aan het maken is van bekkenist naar tamboer. Na druk overleg is er dan toch een keuze gevallen!

De nieuwe tamboermaitre van de Deltaband stelt zich aan u voor : Jeffrey Smeerdijk! Ontzettend trots dat ik deze functie binnen de club mag gaan vervullen, ik kijk er heel erg naar uit. Wij zijn nu in de voorbereiding voor ons seizoensopeningsconcert op 21 maart 2020. U bent bij deze van harte welkom! Kijk tegen de die tijd even op de website van de Deltaband voor meer informatie!

Hierna zal ons “buiten” seizoen beginnen, waar ik mijn nieuwe rol mag gaan vervullen. We hebben onlangs al één repetitie in de sporthal gehad waarbij ik er voor het eerst, echt voor mocht lopen. Ik vond het ontzettend leuk, en toch ook wel een beetje spannend. Al met al hoop ik dat u een kleine impressie heeft gekregen van wie ik ben en wat ik doe. Mocht u ons op straat tegenkomen, dan ben ik degene die vooraan met een stok aan het zwaaien is. Soms kan ik dan een beetje boos en arrogant kijken, maar dat is niets persoonlijks 😉 Wij gaan een mooi 2020 tegemoet met elkaar!

Groetjes, Jeffrey